Школска 2016/2017

 

ШЕШИРИЈАДА НА СЕЊАКУ

Основна школа „Стефан Немања“ ужива да својим ђацима, посебно првацима, измами осмехе. Ако се питате шта је потребно за један широк дечји осмех, ево рецепта: једно лепо сунчано јутро без кише (може са понеким облачком), једно школско двориште (не цело, довољан је и део бетона испред школског улаза), један четвртак (наравно, не цео, само од великог до малог одмора, дакле – трећи школски час), један писац Симеон, једна Јелена из Креативног центра, две учитељице Маријана и Тања, један директор Сава, један ујак, две баке,  две-три, а можда и четири маме и понеки тата, једна библиотекарка Јасмина и фотограф Марио да овековечи тренутак кад  цела генерација првака баца у вис своје капе, шешириће и качкете, високо, високо…А књиге у дечјим рукама су ту – да осмеси  дуже трају.

Књижевна радионица

Издавачка кућа ProPolis Boks  радионичарским радом утиче на најмлађе читаче и развој њихових читалачких навика. Тања Лебовић Зечевић, сарадница издавачке куће ProPolis Boks  је 25. маја поновила да се читањем подстиче размишљање, а размишљање од деце ствара мислеће људе. Она је ученицима другог и трећег разреда, члановима библиотечке секције препоручила неколико књига познатих светских аутора. У пријатној атмосфери и дружењу са књигама и другарима из ОШ „Влада Обрадовић Камени“ брзо је протекао овај сусрет.

 

Победници такмичења „Шта знаш о Црвеном крсту?“

У нашој школи је 18. маја 2017. године одржано општинско такмичење ученика четвртог разреда  у познавању историјата и делатности Црвеног крста. Такмичиле су се одабране екипе из шест основних школа Савског венца: „Радојка Лакић“, „Исидора Секулић“, „Војвода Радомир Путник“, „Војвода Мишић“, „Петар Петровић Његош“ и „Стефан Немања“.

Победу су нашој школи донели ученици: Вагић Дуња, Јовановић Теодора, Ловренски Сара, Сандић Стефан и Стојановић Лазар. Уз захвалност, наравно,  иду и честитке за постигнути пласман.

  

Школске радости

У петак, 7. априла је наша школа била стециште игре, смеха, весеља… Уз спортске активности, тржницу ђачких рукотворина и драге госте из околних вртића овај дан смо учинили посебним и незаборавним.

 

ПЕСМЕ – ЛЕК ЗА ДУШУ 18.05.2017.g.

Радмила Шешић, докторка и песникиња је по други пут у четвртак, 18. маја 2017. године посетила нашу школу. Ученицима трећег, четвртог и петог разреда је показала да и песме могу бити лек за душу.

 

Прваци на Београдском фестивалу арт јоге 17.05.2017.g.

Ученици првог разреда ОШ „Стефан Немања“ су са учитељицом Бојаном Лекић учествовали на Београдскиом фестивалу  арт јоге Симилирис у Србији који је одржан у  среду, 17. маја 2017. године у центаралном холу ТЦ  Делта сити у Новом Београду. Наступило је преко 140 учесника свих старосних узраста, а наши прваци су заблистали као праве звезде. Браво!

 

Посета библиотеци ФДУ 11.05.2017.г.

Библиотечка секција је 11. маја 2017. године посетила библиотеку Факултета драмских уметности у Новом Београду. Ученици су упознати са фондом, смештајем и радом ове библиотеке.Сусрет са студентима менаџмента и продукције , као и студенткињама глуме  ће свима остати у лепом сећању.

 

Вршњачки амбасадори читања  11.05.2017.г.

Чланови експерименталног читалачког клуба за младе Мреже Б.О.О.К. (Библиотека одабраних омладинских књига) су  гостовали 11. маја 2017. године у нашој школској библиотеци. Три ученице и професор  Александар Грубаш су причали о свом одабиру књига са заинтересованим ученицима старијих разреда. Спонтан и отворен разговор вршњака је права промоција добре литературе.

Посета библиотеци ФЛУ 20.04.2017.г.
Факултет ликовних уметности је 20. априла 2017. године угостио нашу библиотечку секцију млађих разреда и талентоване ученице осмог разреда. Ево неколико фотографија из царства боја.

Књижевни сусрет 11.04.2017.г.

Библиотечка секција млађих разреда и неколико ученика старијих разреда су ишли  11. aприла 2017. године библиотеку “Владан Десница“ на књижевни сусрет са Јасминком Петровић. У пријатној атмосфери наша популарна књижевница је представила своје књиге „Хоћу кући“, „Најстрашнији дан у мом животу“ и „Лето када сам научила да летим“. Наши ученици, као и њихови вршњаци из основних школа: „Лаза Костић“, „Младост“, „Кнегиња Милица“ и „Краљ Александар Први“ су уживали у спонтаном и искреном разговору са списатељицом.

 

„ Приче из Зоограда“ 30.03.2017.г.

У школској библиотеци је 30. марта 2017. године Владан Зец представио своју књигу „Приче из Зоограда“. За ученике првог, другог и трећег разреда то није био само један обичан школски час, већ извор смеха, музике, глуме, изненађења… Право освежење за све присутне.

Негујмо српски језик 21.02.2017.г.

Библиотечка секција је ишла у ОШ „Бранко Радичевић“ на књижевни сусрет поводом Међународног дана матерњег језика.Свечана сала  је у уторак, 21. фебруара 2017. године била испуњена ученицима трећег, четвртог и петог разреда и библиотекарима основних школа: „Бранко Радичевић“, „Влада Обрадовић Камени“, „Јован Стерија Поповић“, „Краљ АлександарI“, „Лаза Костић“, „Милан Ракић“ и „Стефан Немања“. Тања Маљоковић, библиотекар школе-домаћина је поздравила све присутне, а потом су о неговању матерњег језика, писма и културе са ученицима разговарали Љиљана Симић, дугогодишњи неуморни представник „Вукове задужбине“ и Бранко Стевановић, један од омиљених песника за децу.

Наш гост –  Јасминка Петровић 24.01.2017.г.

Књижевни сусрет Јасминке Петровић са ученицима другог разреда и члановима библиотечке секције 24. јануара 2017. године у школској библиотеци није могао проћи незапажено. Пуни утисака нису били само ученици млађег узраста, већ и оне ученице старијих разреда којима је Јасминка Петровић омиљени писац. Ево како то изгледа оком камере.

Промоција књиге „Деда у бекству“ 27.12.2017.г.

Издавачка кућа ProPolis Boks  негује читалачку публику, а посебно радионичарским радом утиче на најмлађе читаче и развој њихових читалачких навика. Циљ је да се читањем, подстакне размишљање, а размишљање од деце ствара мислеће људе. То нам је све рекла 27. децембра Тања Лебовић Зечевић, сарадница ове Издавачке куће промовишући књигу „Деда у бекству“ ученицима трећег и четвртог разреда.

 

БИБЛИОТЕЧКА СЕКЦИЈА  –  ПОСЕТА   САЈМУ  КЊИГА  25.10.2016.г.

Библиотечка секција је у уторак, 25.октобра посетила 61. међународни београдски сајам књига. Ученици су са библиотекарком Јасмином Радовановић обишли штандове издавачких кућа, разгледали и куповали књиге. У сали „Јанко Веселиновић“ у оквиру програма за децу и младе,  чији је аутор и моделатор Гордана Малетић, су учествовали у разговору о превођењу књига. Представљене су им немачке и шведске књиге, као и књиге Весне Алексић које су преведене на немачки језик. Програм под називом „Широки видици“  су водиле књижевнице и преводиоци: Гордана Малетић, Гордана Тимотијевић, Весна Алексић и Александра Николић.

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА И МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ЛИЦА  29.IX и 6.X 2016.г.

МОСТОВИ МЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Поводом Међународнoг дана старијих лица и „Дечје недеље 2016“ организован је у школској библиотеци сусрет бакa и ученика другог разреда, а потом бакa и ученика трећег разреда.

Баке: Дана, Љиља, Оливера, Драгомила су инспиративно говориле о свом детињству и школовању, а ученици су заинтересовано слушали, постављали питања, коментарисали одговоре…

Гостовање баки и њихове приче о детињству, учењу и играма на Сењаку, Голији и Косову, као и реаговање ученика, ослободили су толико позитивне енергије и добрих вибрација, тако да је ово дружење показало колико је важно неговање мостова међу генерацијама. Кроз квалитетну комуникацију између деце и старих деца уче да поштују животна искуства старијих. Не само да се подстиче међугенерацијска солидарност, размена знања и вештина, већ се кристалишу праве животне вредности.