О школи

Основна школа „Стефан Немања“ се налази на једној од најлепших локација у Београду, на Сењаку. Окружена је шумама и парковима Топчидерског брда и Дедиња, а са доње стране Сајмом и реком Савом. Са тог великог питомог простора на коме се налазе углавном породичне куће, долазе деца која похађају нашу школу. То је уједно најшира територија у граду са које деца долазе у једну школу.

 

Није само природа била издашна. И људска рука је овде створила многа значајна дела и институције, па у непосредном окружењу имамо богате историјске, спортске и културне објекте. У близини школе налазе се Милошев конак, Музеј краља Петра I Карађорђевића, Музеј Томе Росандића, Архиив Југославије и Музеј афричке уметности. Лако можемо да пропратимо све манифестације на Сајму, а близина Аде Циганлије омогућава нам да сваке године укључимо наше ученике у разне кампове које организује Савез за спорт Београда.

Пошто се школа налази на земљишту манастира Ваведење у блиским смо везама са сестринством, поготово од када славимо школску славу Свети Сава ( од 1993. ) и Дан школе Свети Симеон ( 2001.)

 

Историјат школе

 

Наша школа може да се похвали историјом и традицијом дугом сто година, када је Сењак био покривен пољанама по којима су се ту и тамо налазиле кућице окружене воћњацима, а повезане уличицама, ретко којом калдрмисаном, без електричне енергије и канализације.

У државном календару Краљевине Србије за 1912. годину први пут се помиње школа „Код Сењака“, као четворогодишња мешовита основна школа са учитељима Милутином Станковићем, Војом Шумарцем, Милевом Јоксимовић и Милевом Ивковић.

Одлуком Министарства просвете од 4. новембра 1931. године, основна школа на Сењаку добила је име „ Стефан Немања“, односно нешто доцније Државна народна школа „Стефан Немања“ у Београду. Школа је била мешовита, па је имала и таква одељења, као и одвојена мушка и женска одељења. Школа је имала и забавиште основано још 1920. године.

Данашња зграда подигнута је 1959. године од тврдог материјала по типском пројекту како су тада зидане школске зграде. Добила је назив „Народни херој Бранко Параћ“, а припојена јој је 1972. зграда на Топчидерском брду одласком ОШ „Бранко Радичевић“ на Нови Београд.

Зграда на Топчидерском брду је наменски зидана за школу 1931. у стилу сецесије, а тиме је под заштитом као посебан историјски споменик, а задужбина је Персиде Миленковић. Школа је радила само у једној смени, а у периоду од 1972. до 1982. године је радила са продуженим боравком за све ученике од првог до осмог разреда. Од септембра 2002. године, одлуком Владе Србије настава се одвија само у згради на Сењаку, јер је зграда на Топчидерском брду дата за Спортску гимназију. Године 1993. школи је враћено некадашње име „Стефан Немања“.

Традиција школства на Сењаку, дуга један век импозантан је јубилеј о коме би требало да се позабаве озбиљни хроничари просветитељства. Много је учених глава изнедрила школа на Сењаку. Наш колектив је само један део те светле и импозантне традиције школства овог дела наше престонице.

 Поносимо се са три спортска терена са трибинама и осветљењем, а тиме смо и спортски центар општине Савски венац.

 

 СНАГЕ ШКОЛЕ

    Лепо природно окружење у коме се школа налази

    Рад у једној смени

    Мали број ученика по одељењу

   – Продужени боравак за ученике млађих разреда (првог образовног циклуса) до 18,00   часова

    Предметна настава се одвија у кабинетима

    Школа поседује  видео надзор

   Омогућен интернет приступ у свим учионицама и кабинетима, као и у канцеларијама   директора, секретара и рачуноводства школе

   – Континуирано обнављање књижног фонда стручном литературом за наградни и дечији                    читалачки фонд

   – Пространо школско двориште са теренима

   – Стручни наставни кадар који је спреман за даље

      усавршавање

   – Отвореност за сарадњу са локалном заједницом

   – Партнерство између школе и родитеља ученика

 

 СЛАБОСТИ ШКОЛЕ

    Велика удаљеност становања ученика од школе

    Одсуство одговарајућих линија градског превоза

 

 МИСИЈА ШКОЛЕ

 • Ми смо школа која посебну пажњу поклања васпитању ученика, мотивише и пружа подршку ученицима у стицању и очувању позитивних људских вредности
 • Ми смо школа у којој се подстиче активност и креативност ученика у сазнајном процесу, тј. ученик је субјект у настави
 • У школи негујемо позитивну климу у ученичким колективима, подстичемо сарадњу и развијамо емпатичку ненасилну комуникацију
 • У школи подстичемо развој радних навика ученика и утичемо на развој свести ученика о њиховим правима и одговорностима
 • Наша школа прати савремена кретања и припрема младе за даље школовање и друштвени живот
 • Школа одржава дугогдишњу традицију високих постигнућа ученика и афирмише њихове таленте ( успех ученика на разним такмичењима )

 

ВИЗИЈА ШКОЛЕ

    –  Желимо школу која ће својим изгледом и функционалношћу пружати осећај задовољства и сигурности свима онима који у њој бораве

    –   Желимо школу са савременим наставним средствима, са уређеним школским двориштем и кабинетима,  у којој свако може да покаже своје квалитете и да пронађе област свог интересовања

    –   Желимо школу у којој су родитељи укључени и сарађују са запосленима у школи

    –   Желимо школу у којој се сопственим примером негују код младих генерација опште хумане вредности и образују ученици да постану корисни, самоиницијативни и креативни чланови друштва.

 

Највећи потенцијал школе представља њен стручни кадар који је оспособљен за следеће програмске садржаје:

 

 • Активна настава
 • Буквар дечијих права
 • Учионица добре воље
 • Чувари осмеха
 • Умеће комуникације
 • Праћење и напредовање ученика
 • Оцењивање усмерено на исходе
 • Израда школског програма и евалуација у образовању
 • Програм за унапређење саобраћајног образовања ученика
 • Едукативни семинар превенције болести зависности
 • Буди срећан буди здрав
 • Промоција хуманих вредности-„За доброту сваки дан је добар дан“

У самој школи обављају се систематски прегледи, oд општих до уско специјализованих      ( стоматолог, физијатар ). Дом здравља Савски венац је ангажован на организовању предавања и радионичарског рада за наше ученике о болестима зависности, здравој исхрани и сл.

Честа су и предавања из Института „Милан Јовановић Батут“ у којима се промовишу здрави стилови живота. Бавећи се и заштитом деце у саобраћају у сарадњи са МУП-ом и негујући здраве начине живота и успешну превентивну едукацију о болестима зависности, успели смо да створимо здраву средину, па немамо ни пушаче међу ученицима, а ни зависнике од алкохола и наркоманје.

Школа је обухваћена и програмом УНИЦЕФ-а „Школа без насиља“.