Школска 2019/2020

Знаковно писмо

У организацији Хенди центра „Колосеум“ у библиотеци „Чика Јова Змај“ 5. децембра 2019. године одржана је радионица знаковног језика. Радионицу је водила судски тумач за знаковни језик Јулијана Лекић, а учествовали су чланови библиотечке секције наше школе и ученици ОШ „Скадарлија. Они су учили кроз игру основе знаковног писма, уз помоћ знакова су „писали“ своје име, научили су знакове који представљају чланове породице, дане у недељи, занимања, знакове појединих предмета и животиња. На радионици је обрађена и шаљива народна песма „Ја сам чудо видео“, коју су ученици радосно прихватили. Потом су разгледали библиотечки фонд, а посебно нова издања које ова библиотека има.

У библиотеци „Исидора Секулић“

Библиотечка секција је 28. новембра посетила библиотеку „Исидора Секулић“. Ученике је дочекала и упознала са радом и фондом ове библиотеке библиотекарка Марија Пантелић. За многе је ово био први улазак у неку градску библиотеку, али надамо се, не и последњи. 

Уметнички матине

У току четвртог часа 3. децембра приређен је уметнички матине у холу школе за ученике старијих разреда. Гости су били: песникиња Даринка Марковић, ученици: Марија Филиповић Кажанегра и Стефан Николић који су говорили стихове, а Адриана Елена Дахић је свирала композиције по свом избору. Кад се споје стихови и музика, остаје нам само да уживамо.

Књижевни сусрет

Песникиња Даринка Марковић је драга гошћа која нас увек обрадује неком својом новом књигом. Овог пута је то збирка песама „Петља пришипетља“ коју је у два наврата промовисала у школској библиотеци: 19. новембра ученицима другог, трећег и четвртог разреда, а 3. децембра – првацима. Било је ту и стихова и загонетки и математичких задатака и смешних песама и заједничког певања на италијанском…

  Дечја недеља

Сви знамо да деца воле креде у боји, а каква уметничка дела настају на платоуиспред школе – процените и сами.

Београд – наше наслеђе

 Београд је наш град, наш завичај и наша кућа коју морамо чувати, штитити и обнављати. По њему нас познају и препознају. О томе су нам говориле последњег октобарског уторка наше драге гошће из Завода за заштиту споменика културе Београда Ана Сибиновић и Слађана Милојевић. Ученици другог и четвртог разреда су пажљиво слушали, постављали питања, коментарисали, а потом и илустровали оне знаменитости које су на њих оставиле најупечатљивији утисак.

Дружење у библиотеци

Наша школска библиотека ужива у дружењима и сусретима. Тада библиотека оживи. Уносе се додатне столице из зборнице, а са њима и лепа осећања од којих и цвеће крај прозора лепше цвета. Овог октобара смо се  дружили са бакама и декама ђака првака. Пуно подигнутих руку, пуно питања и одговора, добацивања и осмеха, довољних да сваком буде топло око срца.

Сајам књига

Овогодишњи 64. међународни београдски сајам књига је привукао многе љубитеље писане речи, а међу њима и ученике наше школе. Један од њих, Стефан Николић, ученик осмог разреда  учествовао је у програму посвећеном Гроздани Олујић и Добрици Ерић. Осим ученика старијих разреда, сајам су посетили и чланови библиотечке секције млађих разреда. Не само што су разгледали штандове и куповали књиге, већ су иницирали сарадњу са Удружењем „Плава шкољка“.

Фестивал „Крилате речи“

У уторак, 8. октобра у свечаној сали Градске скупштине одржан је литерарни Фестивал „Крилате речи“. Удружење особа са инвалидитетом је организовало ову свечаност како би уз музику, песме и приче особе са инвалидитетом приказале своје креативне потенцијале. Наша школа својим присуством подржава овај инклузивни фестивал који се реализује под покровитељством Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда.

Европски дан језика и културе

Европски дан језика и културе – 26. септембаробележен је пригодним програмом у школској библиотеци. Ученици старијих разреда су припремили презентације оних језика који се уче у школи: енглеског, француског и руског. Ученици млађих разреда су поздравили публику на језицима који су им блиски: арапском, македонском, португалском, шпанском, шведском и мађарском. Уверени смо да ће, уз тунижанске посластице, песму и осмехе, овај сусрет разних језика и разноврсних култура свима остати у лепом сећању.

Европска недеља језика

Европску језичку шароликост смо славили целе недеље. У понедељак и среду су ученици старијих разреда читали бајке млађим друговима. Михајло, Мила, Душан, Ања, Андреа, Инес, Павле, Адам, Василиса, Миа, Исидора, Лука и Стефан су наши прослављени  читачи, док су ученици млађих разреда добили леп задатак да те бајке илуструју. Дошла је до изражаја и креативност ученика у припремању паноа, а показивачи за књиге су нашли своје место на  цвећу и полици уз прозоре библиотеке.