Школска 2018/2019

Шеширијада

Сада можемо рећи да је Шеширијада постала традиционална на Сењаку. Лепо време, поклоњене књиге, качкети лете до првог спрата, а осмеси до неба.

Наслеђе за децу

У среду, 29. маја су наше гошће Ана Сибиновић, етнолог и Слађана Милојевић, документариста Завода за заштиту споменика културе града Београда разговарале са ученицима другог и четвртог разреда о културном наслеђу. Уз презентацију, питања, одговоре, коментаре и цртање развија се однос према културном наслеђу као вредности коју треба познавати и чувати.

Посета Факултету драмских уметности

Овај уторак нам је, заиста, био необичан. Наиме, 28. маја су чланови библиотечке секције заједно са почасним члановима, учитељицама Тањом и Маријаном и библиотекарком посетили библиотеку ФДУ. Након разгледања библиотеке, завиривања по полицама, разгледања књига намењених деци и размене поклончића, ученике је увек љубазна библиотекарка Драгица повела у обилазак учионица, вежбаоница, шминкернице и сале у којој су студенти увелико припремали своју испитну представу. А на крају, зна се, следи –  заједничко фотографисање.

Какав радостан дан!

Врбица у школском дворишту је празник за ђаке, њихове родитеље и наставнике какав се само пожелети може! Ове фотографије говоре више од речи – универзалним језиком осмеха и среће.

Вртићанци – народ посебан

 Вртићанце су 19. априла дочекали у библиотеци представници библиотечке секције и прваци-рецитатори: Петра, Вида, Јелена, Тио и Василије. Уз разнобојне балоне, маштовите честитке, рецитације и аплаузе време пролети, али зато смо сачували отиске дланова наших другара из четири вртића – да их сачекају на паноу у холу кад поново у септембру дођу у нашу школу.

У „Змају“ – о змајевима

Библиотечка секција је 12. марта посетила библиотеку „Чика Јова Змај“. Тамо су их дочекале љубазне библиотекарке не само причом о библиотеци, већ и о змајевима. Нешто смо знали, још више научили, а највише – уживали. Показало се да су овакви простори у центру града неопходне слободне зоне за маштовиту децу.

Међународни дан дечје књиге

Чланови библиотечке секције – ученици другог и трећег разреда обележили су 2. април – Међународни дан дечје књиге одласком у библиотеку ОШ „20. октобар“. Тамо су заједно са ученицима, наставницима и библиотекарима пет основних школа гласали за омиљеног писца, размењивали књиге и сами стварали своје приче од насумце изабраних реченица.

У библиотеци „Исидора Секулић“

Чланови библиотечке секције (ученици другог разреда) су у уторак, 29. јануара посетили библиотеку „Исидора Секулић“. Пуно питања, одговора, радозналости и знатижеље увек је добродошло. Библиотекарка Јелена им је изашла у сусрет; дозволила и пружила да виде, додирну и користе све што су пожелели. У пријатној атмосфери време пролети. За мале библиотекаре ова посета је само прва у низу, а надамо се, да ће свака следећа бити још инспиративнија.

Песме о спорту

Да песници воле спорт и пишу песме о спорту, па још их и тако надахнуто казују ђацима, потврдио нам је 22. јануара Радислав Јовић. Он је ученицима млађег узраста представио своју нову збирку песама „Царство спорта“, а подсетио је све нас на стихове из збирки „Симпатије“, „Звркотека“ и „Чаробни осмех“. Говорећи стихове измамио је сијасет чаробних осмеха.

Јанко Катић на Сењаку

Један сасвим обичан уторак постао је за нас посебан. Глумац Александар Дунић је тог уторка, 25. децембра извео монодраму Милована Витезовића о мудром и јуначном војводи Јанку Катићу и тако ученицима старијих разреда пренео дух  и вредности неких давних времена. Ова представа је поклон Градске општине Савски венац.

Наша гошћа – Лаура Барна

У години када обележавамо јубилеј наше велике суграђанке Исидоре Секулић школску библиотеку је посетила Лаура Барна која је ученицима старијег узраста прибрижила време и дело познате књижевнице. Уз документарни филм, разговор и одговоре на бројна питања чланова новинарске секције ови хладни сати постали су незаборавни.

Урнебесни физичари

Библиотека „Владан Десница“ у центру Сава је поводом Дечје недеље организовала програм у коме су учествовали ученици четвртог разреда ОШ „Стефан Немања“ и седмог разреда ОШ „Јован Дучић“. И замислите, наши чланови библиотечке секције су се показали као прави УРНЕБЕСНИ ФИЗИЧАРИ! Они су помагали књижевнику Бранку Стевановићу и Драгославу Пауновићу при експериментисању и тако на најбољи начин упознали популарну књигу „Урнебесна физика“. Књига је доживела своје једанаесто издање, а наши четвртаци су показали велику заинтересованост и спремност да науче нешто ново, јер уз анегдоте о чувеним научницима, шаљиве досетке и огледе лакше се и учи и расте.

Урошу – таблет и честитке!

У петак, 25. маја тачно у подне у Библиотеци града Београда одржана је завршница овогодишњег циклуса такмичења “Читам, па шта”. Тим поводом најбоље пласирани ученици  добили су награде – два прва места таблете, остала три књиге, а сви остали учесници – дипломе. Један од првонаграђених је и ученик наше школе Урош Недић који је уз таблет побрао и све честитке за оригиналан приступ теми. Свој присутној деци уприличено је дружење са Бранком Стевановићем, једним од најпознатијих српских дечјих писаца.

 

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА 2017/2018. ГОДИНЕ

Кућа краља Петра је била домаћин, а Пријатељи деце Савског венца организатор општинског такмичења рецитатора које је одржано у уторак, 20. марта 2018. године. У категорији ученика млађег узраста нашу школу је представљала Сара Маџгаљ, ученица II2, која је говорећи стихове Бране Црнчевића „Како се пишу песме“ освојила III место, док је Стефан Николић, ученик VI2,  казујући „Малилини“ Мике Антића, освојио I место у категорији ученика старијег узраста.

БРАВО НАШИ ШАМПИОНИ РЕЦИТОВАЊА!

Исидори Секулић – У част

У уторак, 24. априла ученици шестог и седмог разреда наше школе су са наставницама Миром и Милом, а чланови библиотечке секције са библиотекарком Јасмином прошетали до Топчидерског парка. Ту су,  испред споменика Исидоре Секулић, уз звуке Шопеновог „Ноктурна“,  читали текстове о њеном животу и стваралаштву, као и њена размишљања о Београду, култури, народу, животу и смрти…

Будући и садашњи чланови библиотеке

Приликом своје посете нашој школи предшколци су, наравно, свратили у библиотеку. Ту су их дочекали и увели у царство књига чланови библиотечке секције: Петар, Теодора, Сара, Елеонора, Јања… У разговору о књигама, читању и рецитовању време је пролетело. Подељени су и поклончићи, балони, али и утисци: нико школу тако добро не може промовисати као што то раде њени најбољи ученици.

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА 2017/2018. ГОДИНЕ

 У школској библиотеци је 15. марта одржано школско такмичење рецитатора. Учествовало је 29 ученика. У категорији ученика млађег узраста I место освојила  је Маџгаљ Сара, ученица II2, II место:  Стајић Петар I2,  Стевановић Теодора II1  и  Радојковић Константин III2, III место  –  Ђурић Вида I1, Лазић Коста II2 иВукићевић Елеонора III2. У категорији ученика старијег узраста I место освојио је Николић Стефан, ученик VI2,II место  – Филиповић Кажанегра Марија, V2, а III место  Миљановић Ања и  Перовић Маша, ученице VI1 .

Специјалну награду за шарм су освојили: Николић  Александар I1, Калембер Матеја I1,  Мрдовић Елена I1, Чуровић Петра I2, Попеску Матеја III1, Прелевић Ксенија III1,  Комарица Сара III2,  Шекуларац  ЛараIII2 и Јовановић Ања IV1; награду за леп глас: Станковић  Катарина I1, Давидовић Ленка I2, Вукићевић Миа III2 и Тимотијевић Марина IV1; награду за храброст: Ергић Лука II1 и Родић Нађа III1;  награду за труд Ђорђевић Павле III1 и Стаменковић Василиса III2 и награду за изражајност Лазић Јања, ученица IV2. Честитамо свим учесницима такмичења!

Урнебесни физичари

Библиотека „Владан Десница“ у центру Сава је поводом Дечје недеље организовала
програм у коме су учествовали ученици четвртог разреда ОШ „Стефан Немања“ и седмог
разреда ОШ „Јован Дучић“. И замислите, наши чланови библиотечке секције су се
показали као прави УРНЕБЕСНИ ФИЗИЧАРИ! Они су помагали књижевнику Бранку
Стевановићу и Драгославу Пауновићу при експериментисању и тако на најбољи начин
упознали популарну књигу „Урнебесна физика“. Књига је доживела своје једанаесто
издање, а наши четвртаци су показали велику заинтересованост и спремност да науче
нешто ново, јер уз анегдоте о чувеним научницима, шаљиве досетке и огледе лакше се и
учи и расте.